Stockholm

Stockholm

Stockholm Stockholm härlig är den, Stockholm Stockholm gör mig glad! Sjöng Pugh Rogerfeldt 1981 och så rätt han hade. Vår huvudstad är en fantastisk stad, vacker som få med glittrande vatten mellan öar och gröna oaser. Visst är staden fin året om men en riktig sommardag med djupblå himmel, knubbiga vita moln och värmande solsken som får vattnet att glittra som en Oscarsgala då är den oslagbar. Familjer samlas i parker på filtar, äter glass och skrattande barn som svingar högljutt på gungorna. Cyklisterna svischar fram längs gatorna och turisters kameror klickar smattrande framför varje sevärdhet. Bland muller från bilar och pysande bussar hörs fågelkvitter och en spelmans hesa sång. Slå dig ner på en av de otaliga uteserveringarna och insup dagen, pulsen, människor, allt som ger Stockholm sin härliga atmosfär för en sån dag då känns det verkligen som världens stad.

Shopping

Om du redan vet vilken toppen huvudstad vi har så vet du också att shoppingen lever upp till varje butikstörstande shoppares krav. Allt handlar ju om vad man vill shoppa men om du ger det lite tid så hittar du säkert din absoluta favoritbutik.

Vill du lätta på plånboken och fylla flera kassar med godsaker från olika butiker så är Götgatan ett utmärkt Shoppingstråk. Dessutom kan du ta av på någon av tvärgatorna och hitta trevliga Second Hand affärer där du med all säkerhet fyndar mode som förstärker din unika personlighet. Beyond Retro är super för dig som gillar Second Hand. Annars så finns det flera bra Second Hand butiker i Vasastan och på Söder.

För dig som vill förgylla dagen med designshopping så toppar NK listan. NK har de flesta av de stora märkena vilket gör att du riktigt kan frossa. Dock ska man inte glömma att det finns många små juveler runt om som har utsökta designplagg som är unika för just dessa butiker. Andra gallerior som är bra är Kista Galleria som ligger utanför stan eller Brunogallerian på Söder.

Kultur

Hajmatning, regnskogar, skepp, nordiska traditioner och kungliga rustningar. Aktiviteterna är många om man är kulturintresserad och vill gå på utställningar och museer.

De allra flesta svenskar vet om Vasamuseet men det finns så mycket mer att se än det gamla regalskeppet från 1628 även om det är mycket spännande och lärorikt. Vad sägs om ett spritmuseum! En lite udda utflykt för vuxna där du kan boka dryckesprovningar med vännerna som sprit, vin och till och med absint, se på konst och äta middag.

Livrustkammaren är roligt för både stora och små prinsar och prinsessor. Här färdas du flera hundra år tillbaka i tiden genom den kungliga historien. Varför inte gå och se drottning Victorias utsökta förmiddagsklänning eller den välgjorda kröningsuniformen till Karl XV. Vagnar, rustningar och vackra plagg i siden finns också att se på utställningen.

En perfekt familjedag kan man få på Aquaria. Följ livet under vattnet, gå i den tropiska regnskogen eller var med om olika väderomslag. För att dagen skall bli extra kul så kan ni börja med den tecknade filmen Hitta Nemo och sedan gå vidare till hajmatningen. Ett passande nöje för alla åldrar som både är roligt och lärorikt.

Gillar du gadgets eller har du en liten professor Baltazar hemma? Tekniska museet låter dig som besökare inte bara lära dig med ögonen utan det finns många olika saker som du själv kan prova på. Du kan läsa om både historia och framtid vad gäller olika tekniska föremål. För dig som gillar den stora, svarta och oändliga rymden så finns det häftiga prylar att se likväl som fakta kring hur det är att leva i tyngdlöshet. Skotrar, motorcyklar och mopeder från 1930-talet finns att se för dig som gillar att färdas snabbt på två hjul men som vill veta lite historia och se hur de såg ut förr i tiden. Någonting som är riktigt coolt att uppleva för de lite äldre barnen och vuxna är bion i 4D som visar 3D film där stolarna rör sig och man känner vinddrag i ansiktet.

Konst i alla dess former finns att se i Stockholm. Oavsett om du gillar abstrakt konst, finurliga statyer, komplicerade målningar eller snidat trä så lär du hitta det. Förutom ett flertal konstmuseer så är det bästa att se efter vilka utställningar som är aktuella den dagen du ska gå och titta. Utställningarna varierar och finns för det mesta bara en begränsad tid så passa på när du ser något intressant.

Oavsett vem du är eller vad du vill göra så kommer du med all säkerhet att finna det i Stockholm. En underbar stad, vacker året om som älskar dig som besökare.